Søg
Filter
Luk

Hvilken lommelygte skal jeg købe

Hvilken lommelygte skal jeg købe.

 

På markedet findes der i dag et rigtigt stort udvalg af lommelygter. Der er de helt billige til 20 kr. og de meget kraftige lygter til 1000 kr. eller mere. Der er ligeså stor forskel på kvaliteten og ydelse som der er på prisen.

En lille lygte kan være det rigtige valg hvis du kun skal bruge din lygte i nødstilfælde for at finde nøglehullet eller til at skifte sikringer i huset ved strømafbrydelse.

De dyre lygter er som reglen af væsentlig bedre kvalitet og har meget større lysstyrke en de billige lygter. Vær opmærksom på, at der er mange lygter af ældre model til salg på internettet som slet ikke lever op til hvad en moderne lygte skal kunne præstere. Kig dig godt for, når du skal købe ny lygte. Mange lygter til salg har ringe lysstyrke, selvom der er en mærkevare, også selvom prisen på lygten er en mærkevare pris.

Har du specielle krav til lygten, som f.eks. høj lysstyrke og lang rækkevidde, udendørs brug i al slags vejr eller slagfast lygte, eller kan du bare godt lide at have produkter af høj kvalitet så må du bruge lidt flere penge på dit lygtekøb, men så har du også en lygte som du kan bruge i rigtig mange år.

Følgende punkter er værd at tage stilling til når du skal købe ny lygte:

Størrelsen på lygten.

Batteri levetid.

Batteri type.

Vandtæthed og fald modstand.

LED eller glødepære

 

Sikkerhed:

Med små billige lys svage lygter og lommelygter i almindelig hed syntes der ikke at være nogle særlige forbehold man skal tage med hensyn til sikkerheden. Lygter med stor lysstyrke trækker meget strøm fra batterierne og kan blive varme, så her skal man sørge for at lygten er sikker i brug. Specielt de små lysstærke lygter kan blive meget varme, så lygten skal kunne komme af med varmen evt. skal den automatisk skrue ned for lysstyrken hvis lygten er ved at blive for varm. Når man bruger genopladelige batterier skal man også være opmærksom på at bruge batterier og batteriladere af god kvalitet. Batteriladeren må ikke bliver for varm, ikke lade for meget på batterierne og heller ikke aflade batterierne for meget. Undersøg også hvilken type batterier din oplader kan oplade. De fleste opladere kan oplade NICd og NIMH batterier, men ikke alle opladere kan oplade LI-on batterier

 

Størrelse på lygten:

Størrelsen har en betydning, alt efter hvordan du skal bruge lygten. Der er ikke nogen direkte sammenhæng mellem størrelse, ydelse og pris. En lille lygte kan være både dyrere og have et væsentlig kraftigere lys en stor lygte. Så du skal ikke vælge en stor lygte bare fordi du vil have en stærkt lysende lygte.

De store og mellemstore lygter som bruger C og D batterier har som reglen en længer batteri levetid, simpelt hen fordi batterierne har flere ampere end de små batterier. De kraftigt lysende store lygter har også nemmere ved at slippe af med varmen og bliver derfor ikke så varme, hvilket så også betyder, ad de kan operere ved fuld lysstyrke længere tid en de små lygter med tilsvarende lysstyrke.

Størrelsen og kvaliteten på lygtens reflektor (det metal ”Spejl” som sidder i lygtens hoved) er afgørende for lygtens evne til at fokusere lysstrålen. Jo bedre en lygte kan fokusere (samle) lysstrålen jo længere kan lygten lyse. Jo større reflektoren, og dermed lygtens hoved er, jo bedre kan lygten samle lyset.

Så reflektorens størrelse er med til at bestemme om lygten kan sprede lyset meget eller fokusere lysstrålen og lyse længere.

Du kan derfor godt have en lygte med en lysstyrke på 500 lumen og en god ”stor” reflektor, som kan lyse længere end en lygte med 1000 lumen med en mindre reflektor som spreder lyset mere.

 

Lysstyrken:

Lysstyrken kan måles og sammenlignes mellem lygter ved at se på lygtens værdi for Lumen. Du kan ikke bare regne med, at en stor lygte har en højere lumen end en lille lygte.

Her kan man generelt regne med, at jo højere lumen en lygte har jo mere må man betale for lygten.

Der er flere ting som er med til at afgør lygtens lysstyrke.

Den LED som er brugt i lygten, jo bedre kvalitet jo mere lys kan dioden udsende.

Typen og antallet at batterier, og dermed spændingen.

Elektronikken i lygten.

Lithium-ion batterier og specielt IMR batterier kan lever en større strøm end NIMH og alkalinske batterier , de bliver derfor næsten altid brugt i de mindre lygter med meget høj lumen. Jo mere strøm man trække fra et batteri og jo højere spænding man bruger jo hurtigere vil batteriet løbe tør for strøm.

 

Batteri levetid:

Batteri levetiden variere temmelig meget for de forskellige lygter. Generelt kan man sige at jo større lygten er jo længere batteri levetid har den (den kan bruge batterier med større kapacitet). Derimod har de meget lysstærke lygter kortere batteritid, specielt kan de små stærke lygter have batteritider helt ned til 2 timer eller mindre.

 

Batteri type:

Der er 3 almindelige batterityper at vælge imellem når du skal bruge batterier til lygter. Alkaline, genopladelige NiMH , lithium-ion batterier eller genopladelige Lithium-ion batterier. Brug de batterier som lygten er beregnet til.

Mange lygter bruger ”almindelige” alkaline batterier som har en god drifts økonomi. Mange LED lygter bruger Lithium batterier, her kan det betale sig at bruge genopladelige Lithium batterier . Du kan også købe lygter som er genopladelige og dermed har rigtig god drifts økonomi.

 

Funktioner:

Der findes lygter som har flere forskellige funktioner. Det kan f.eks. være flere lys styrker at vælge imellem, flere forskellige lysfunktioner som f.eks. morse, sos stroboskop lys osv. For de lysstærke lygter er det meget godt at lygten har flere lys styrker at vælge imellem da lygtens lave lysstyrke er meget batteri besparende.

LED eller glødelampe:

De ”Gamle” glødelampe lygter, Xenon eller hvad nu pærer hedder, kan ikke måle sig i hverken pris eller styrke med de moderne LED lygter.

Det eneste sted glødelampen kan have en fordel er at lygtens lys er noget varmere i gløden end LED lamperne.

 

Lumen Lux og Candela:

Lumen:

Lumen er et mål for hvor meget synligt lys en lygte udsender. Synligt lys er det lys som det menneskelige øje kan opfatte. Lumen siger ikke noget om hvor kraftigt lyset er i en bestemt retning, men den totale mængde af lys i alle retninger. I praksis kan man måle Lumen ved at have lyskilden inden i en kugleskal og derved måle den totale mængde af lys som lyskilden udsender.

Lux:

Hvor lumen er et mål for den totale lysmængde som en lyskilde udsender er Lux et mål for hvor meget lys der er i et givet areal/område. Lux kan måles med et luxmeter som placeres i lysstrålen. Målingen vil så ændre sig alt efter hvor i sysstrålen man placere lysmåleren (Luxmeteret).

1 Lux er 1 lumen på en m²

 

Candela:

Hvor Lumen var den totale lysmængde, og Lux er lysmængden på et areal er Candela lysmængden i en bestemt retning.

Candela er lysmængden i en steradian. En steradian er et tredimensionalt vinkelmål ligesom en radian er et to dimensional mål for vinkler.

En steradian på en kugle med en radius på 1 m giver en flade på 1 m²

Jo større radius kuglen har jo større område dækker steradianen og dermed bliver det målte område også større men styrken af lyset svagere. Målet for candela er derfor uafhængig af afstanden fra lyskilden.